Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Χαλκιδική: Τουριστική... ανάσα από Ρωσία

http://www.hellenica.de/Griechenland/Karte/Chalkidiki.gif



Σώζει την παρτίδα για τη φετινή σεζόν ο... τουριστικός αγωγός Ρωσίας-Μπουργκάς-Χαλκιδικής.

 Για τον βασικό τουριστικό προορισμό της βόρειας Ελλάδας οι εκ Ρωσίας προερχόμενοι τουρίστες και οι Βαλκάνιοι γείτονες μας αποτελούν σταθερή πηγή εισοδήματος. Και αυτή η πηγή, σε συνδυασμό με μια νέα πολιτική (επανα)στόχευσης παραδοσιακών αγορών, όπως η γαλλική και η αγγλική, δημιουργεί ένα συγκρατημένο κλίμα αισιοδοξίας, έστω και αν παρατηρείται πτώση στις κρατήσεις (20% συνολικά, 70% μόνο για τον Ιούνιο) λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη.

«Ο Ρώσος τουρίστας ξοδεύει 1.200 έως και 1.500 ευρώ για μια εβδομάδα διακοπών, αντί των 700-800 ευρώ που ξοδεύει ο προερχόμενος ακόμη και από κάποια δυτική χώρα», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. «Προτιμά δε τη Χαλκιδική, λόγω δεσμών με την ορθοδοξία και τη Θεσσαλονίκη γενικότερα, γι' αυτό και οι μισοί Ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα -περίπου 120.000- έρχονται εδώ», προσθέτει. Οπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση της έλευσης των Ρώσων τουριστών σε ποσοστό που πέρυσι άγγιξε το 10% και δεν αποκλείεται να πλησιάσει το 15%, «αφενός γιατί η έκδοση της σχετικής βίζας γίνεται με αργούς ρυθμούς και αφετέρου λόγω του έντονου συναγωνισμού από την Τουρκία, γεγονός που οδηγεί 2 εκατ. Ρώσους τουρίστες στη γείτονα». «Αντίθετα, η κατάργηση της βίζας για τους Σέρβους αναθέρμανε το ενδιαφέρον τους για τη Χαλκιδική, ενώ Βούλγαροι και Ρουμάνοι, σταθεροί πελάτες από το 2002 και μετά, πέρυσι και φέτος μειώθηκαν». Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, η πτώση σε κρατήσεις οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μείωση των τιμών και σε προσφορές, με απώτερο στόχο να κλείσει η σεζόν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Οι μεγάλοι

Για το Sani Resort της Κασσάνδρας, για παράδειγμα, σύμφωνα με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Γεωργία Δώδου, «μεγάλο ποσοστό των κρατήσεων ανήκει σε Αγγλους και Γάλλους και πρόσφατα αυξήθηκαν και οι Ρώσοι, ενώ μια μικρή πτώση κίνησης είναι κατανοητή, γι' αυτό και η επιχείρηση προχώρησε σε προσφορές». Στο Eagles Palace στο τρίτο πόδι της χερσονήσου, Ιούλιος και Αύγουστος αναμένονται να καλύψουν τις απώλειες του Μαΐου. Ο διευθυντής της επιχείρησης κ. Χατζηγεωργίου δηλώνει αισιόδοξος, στοχεύοντας στη γαλλική αγορά για την επόμενη χρονιά.

Μικροί, αλλά εξειδικευμένοι

Για μικρότερες μονάδες με διαφορετική φιλοσοφία, η χρονιά έχει διαφορετικές διακυμάνσεις. Για τον «Ξένιο Ζευ» των 15 δωματίων στη Νικήτη, η πτώση κυμάνθηκε μεταξύ 5-10%. «Οι πελάτες μας είναι κυρίως Ελβετοί και Γερμανοί -και αν οι δεύτεροι μειώθηκαν, οι Σέρβοι ισοσκέλισαν την απώλεια», λέει ο ιδιοκτήτης του, Παναγιώτης Δεληθανάσης. «Εμείς δουλεύουμε σημαντικά μέσω Διαδικτύου και τελευταία ανοιγόμαστε σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ρωσία», προσθέτει. Για τον κ. Δεληθανάση, η μεγάλη πτώση αφορούσε τις μονάδες 50-200 κλινών και 3 ή 4 αστέρων που «στην πραγματικότητα έπεσαν κατά 30%».

Το κλίμα

Ολα κινούνται γύρω από την κρίση. Η κατανάλωση έχει πέσει αισθητά. Εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα αναμνηστικών ή κοσμημάτων μετρούν μεγάλες απώλειες. Ο Π. Δεληθανάσης στην ταβέρνα του είχε σημαντική πτώση από τη μία πλευρά η κρίση έκανε τους Ελληνες μετρημένους, από την άλλη πλευρά και ο καιρός ακόμη ήταν ανάποδος».

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», λέει ο Κώστας Σουλτανάς, πωλητής ειδών παντοπωλείου στις λαϊκές αγορές της Χαλκιδικής. «Ποτέ δεν ήμασταν τόσο χάλια και τίποτε δεν προμηνύει βελτίωση», προσθέτει. «Σε κάθε περίπτωση, ο τζίρος στο τέλος της σεζόν θα είναι πεσμένος». Οι πάντες, σύμφωνα με τον επαγγελματία που πρόσφατα μετακόμισε μόνιμα στη Χαλκιδική από τη Θεσσαλονίκη, είναι σφιγμένοι ακόμη και εκεί όπου άλλοτε το τουριστικό χρήμα του καλοκαιριού στήριζε την οικονομία της περιοχής.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home