Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο: Απειλή για τη βιοποικιλότητα


Τα τεράστια, ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη Μεσόγειο έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των χωρών της περιοχής. Υπάρχουν όμως σοβαρές ανησυχίες για τις ανεπανόρθωτες βλάβες που μπορεί να επιφέρουν στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, γιατί προς το παρόν δεν υπάρχουν νομικά δεσμευτικοί περιορισμοί στην εκμετάλλευση του θαλασσίου υπεδάφους.

Η WWF καταδικάζει τις τυφλές γεωτρήσεις, γιατί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, τονίζει ο Sergi Tudela, επικεφαλής αλιείας της WWF Μεσογείου. Ο Tudela συνεχίζει λέγοντας πως τα μοναδικά αυτά οικοσυστήματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εξωτερικές παρεμβάσεις και πως, αν διαταραχθούν, απαιτείται μια χιλιετία, ίσως και περισσότερο, για να αναπτυχθούν και πάλι τα είδη που ζουν εκεί.

Στη θάλασσα του Λεβάντε και στο Δέλτα του Νείλου* φιλοξενούνται σπάνια είδη όπως κοράλλια, σφουγγάρια, μαλάκια. Στη θαλάσσια περιοχή του Λεβάντε απαγορεύεται η αλιεία σε βάθος μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων και προστατεύεται νομικά από την Επιτροπή Αλιείας Μεσογείου του Ο.Η.Ε. (UN’s General Fisheries Commission for the Mediterranean), ενώ η βιοποικιλότητα στο Δέλτα του Νείλου έχει χαρακτηριστεί Ειδικά Προστατευόμενη Περιοχή της Μεσογείου - Specially Protected Area of Mediterranean Importance (SPAMI).

Η WWF καλεί τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Λίβανο και τις χώρες της Ε.Ε. να διασφαλίσουν τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα για τις πιθανές μελλοντικές γεωτρήσεις φυσικού αερίου ή και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - Environmental Impact Assessments (EIAs).

Κατά την WWF, οι χώρες, πριν προβούν σε γεωτρήσεις, πρέπει να υπογράψουν δεσμευτικές συμφωνίες βάσει του Πρωτοκόλλου που τέθηκε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο του 2010, για την Προστασία της Θάλασσας της Μεσογείου (Protocol for the Protection of the Mediterranean Sea Against Pollution Resulting from Exploration and Exploitation of the Continental Shelf and the Seabed and its Subsoil).

Οι υπεύθυνοι για την Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Στρατηγική καλούν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που πιθανόν να βλάψει το οικοσύστημα της περιοχής, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου.

*Το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν βρίσκεται 135 χιλιόμετρα από τις ισραηλινές ακτές, είναι το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε την τελευταία δεκαετία, με προβλεπόμενα αποθέματα αερίου περίπου 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Το κοίτασμα στο Δέλτα του Δυτικού Νείλου, που ανακαλύφθηκε πριν από μερικούς μήνες, βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αλεξάνδρειας.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home