Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Ανταγωνισμός χιονοδρομικών

274105_parnassos
Λίγο προτού πέσουν τα πρώτα χιόνια και τα λιφτ στα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας- αγαπημένος προορισμός για πολλούς λάτρεις του σκι και των άλλων χειμερινών σπορ- αρχίσουν να "ζεσταίνονται", ο ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες έχει αρχίσει ήδη να φουντώνει, με τα χιονοδρομικά κέντρα, κυρίως της Βουλγαρίας, να "φλερτάρουν" με την ελληνική αγορά
αναζητώντας πειστική "απάντηση" στον ανταγωνισμό, οι Έλληνες επαγγελματίες του χώρου, προσπαθούν να "χτυπήσουν" τις, κατά γενική ομολογία, ελκυστικές τιμές των" πακέτων" που προσφέρουν οι γείτονες, προσανατολιζόμενοι σε προσφορές και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ωστόσο, θέματα που σχετίζονται με την έλλειψη υποδομών, τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και την έλλειψη επισκεψιμότητας δημιουργούν εμπόδια στους- κατά γενική ομολογία- φιλότιμους και ενεργητικούς επικεφαλής και υπαλλήλους των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων, που εργάζονται άοκνα για να μη χαθούν από το τουριστικό "χάρτη".

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προστίθεται κι ένας εξωτερικός "πονοκέφαλος", όπως οι ίδιοι οι παράγοντες τον χαρακτηρίζουν, αυτός από τη Βουλγαρία, που "ακούει" στο όνομα Μπάνσκο.
Τα τελευταία χρόνια, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, αλλά και σύμφωνα με τα στοιχεία από τουριστικά πρακτορεία της Μακεδονίας και της Θράκης, οι Έλληνες επισκέπτονταν σχεδόν με ... μανία τα χιονοδρομικά κέντρα του Μπάνσκο. Μιας περιοχής που "αναδύθηκε" και κατάφερε να αναδειχθεί μέσα σε λίγα μόλις χρόνια στο "χάρτη" του χειμερινού τουρισμού της Βουλγαρίας, αποτελώντας σημαντικό πόλο έλξης, για ντόπιους και ξένους τουρίστες- ιδίως για τους Έλληνες, που σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο ανηφορίζουν προς βορρά για ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές, μεμονωμένα ή με οργανωμένα γκρουπ.
"Τις πταίει" τελικά, ρωτήσαμε τους εκπροσώπους των χιονοδρομικών κέντρων, τους επικεφαλής τουριστικών ενώσεων και οι Έλληνες δείχνουν "εξαρτημένοι" από το Μπάνσκο; Βασικός λόγος είναι οι συγκριτικά φθηνότερες (σε πολλές περιπτώσεις πακέτων) τιμές, σε σχέση με την Ελλάδα.
"Τα χιονοδρομικά κέντρα του Μπάνσκο και του Παμπόροβο (στη Βουλγαρία) βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις των προτιμήσεων των επισκεπτών", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης και πρόσθεσε ότι και η Σερβία παραμένει στη λίστα των προτιμήσεων των Ελλήνων που επιλέγουν χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού.

Οι τιμές στο Μπάνσκο και το Παμπόροβο- κατά μέσο όρο- κυμαίνονται σε 60-70 ευρώ ανά άτομο, ενώ υπάρχουν και φθηνότερες, περίπου στα 45 ευρώ και περιλαμβάνουν τη μεταφορά των επισκεπτών με πούλμαν και τις διανυκτερεύσεις. Βέβαια, οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το ξενοδοχείο, το οποίο επιλέγουν οι επισκέπτες.

Τα "πακέτα" που ήδη, εδώ και δύο εβδομάδες, προσφέρουν τα τουριστικά γραφεία, κυρίως για το Μπάνσκο, είναι διήμερα ή τριήμερα, ενώ η κίνηση, αν και για την περίοδο της 28ης Οκτωβρίου ήταν μειωμένη περίπου κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.

Σε σχέση με το 2008, η μείωση σε μετακινήσεις και τζίρο κυμαίνεται από 40% έως 50%, είπε ο κ. Μαντούσης, σημειώνοντας ότι το 2008 ήταν μια "χρυσή περίοδος, ιδίως τα Χριστούγεννα" για τα τουριστικά γραφεία.

Η "πικρόξινη" ελληνική πραγματικότητα
Αν και στα 11 χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας (σ.σ. σε όλη τη χώρα υπάρχουν συνολικά 22 χιονοδρομικά, μικρά και μεγάλα), οι εργασίες για την υποδοχή των επισκεπτών πραγματοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς και σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώθηκαν (ιδίως οι εργασίες συντήρησης ελέγχου των υποδομών), μια "πικρόξινη γεύση" χαρακτηρίζει τις δηλώσεις των υπευθύνων, αφού από τις έγνοιες τους δεν λείπουν η οικονομική κρίση, η οποία "ράβει" τις… τσέπες των επισκεπτών και θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό των χιονοδρομικών κέντρων.
Οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων αναζητούν τρόπους προσέλκυσης επισκεπτών, ιδιαίτερα τις καθημερινές όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο και οι πίστες μένουν σχεδόν άδειες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας (ΕΧΚΕ) και πρόεδρος του χιονοδρομικού 3-5 Πηγάδια στη Νάουσα, Χρήστος Παππάς, πρόσφατα συναντήθηκε με τον υφυπουργό Τουρισμού, Γιώργο Νικητιάδη, στον οποίο έθεσε τα αιτήματα και τα προβλήματα των χιονοδρομικών κέντρων. Τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός και η έλλειψη επισκεψιμότητας τις καθημερινές.

"Στην Ελλάδα, το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη επισκεπτών σε καθημερινή βάση. Δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες χειμερινές διακοπές, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Ρίχνουμε όλο το βάρος στο καλοκαίρι, στις παραλίες και τα νησιά, και δεν εκμεταλλευόμαστε τα βουνά της πατρίδας μας", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Παππάς.
 
Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε από τον υφυπουργό να επαναληφθεί το πρόγραμμα "Λευκές Εβδομάδες" το οποίο λειτούργησε το 2004 και έδινε τη δυνατότητα σε μαθητές Γυμνασίων από νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές να διανυκτερεύσουν στο βουνό. "Οι "Λευκές Εβδομάδες" του υπουργείου Παιδείας γέμισαν ζωή στα χιονοδρομικά κέντρα τις καθημερινές, ενώ παράλληλα έδωσαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές να γνωρίσουν τα χιονοδρομικά κέντρα και να αποκτήσουν την εμπειρία του σκι", είπε ο κ.Παππάς.

Όσον αφορά την τάση των χειμερινών τουριστών να φεύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερες τιμές ο πρόεδρος της ΕΧΚΕ, σημείωσε: "Είναι γεγονός ότι ο μεγάλος μας ανταγωνιστής είναι τα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Βουλγαρίας, τα οποία έχουν αναπτυχθεί τελευταία. Θα πρέπει οι Έλληνες επαγγελματίες να αντιληφθούν πως με προσφορές και καλή ποιότητα υπηρεσιών θα κρατήσουμε τους επισκέπτες στη χώρα και δεν θα χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό".

Στην προσπάθεια να μείνουν οι τουρίστες στα χιονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδος έχουν γίνει επαφές με τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ώστε να ρίξουν τις τιμές, σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα τις καθημερινές, ενώ υπάρχουν προσφορές στις ετήσιες ή τις εβδομαδιαίες κάρτες για τους σκιέρ.

"Με την οικονομική κρίση, ο χειμερινός τουρισμός θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Σίγουρα, όσοι έχουν το σκι ως χόμπι θα περιορίσουν άλλα έξοδα, όμως θα πρέπει τα βουνά να δουλεύουν όλη την εβδομάδα κι όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα", καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΧΚΕ.

Τα χιονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδας
Το Καϊμακτσαλάν στο νομό Πέλλας είναι το χιονοδρομικό κέντρο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα. Λόγω των παραδοσιακών και γραφικών οικισμών θεωρείται ως η "Αράχοβα του Βορρά", ενώ με μακριές και φαρδιές πίστες, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, είναι το ιδανικό κέντρο για βελτίωση της τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι. "Οι εργασίες προχωρούν στο Καϊμακτσαλάν και το χιονοδρομικό θα λειτουργήσει κανονικά", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο νομάρχης Πέλλας, Μιχαήλ Καραμάνης.

Το Σέλι Ημαθίας είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι χιονοδρομικοί αγώνες. Το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου είναι και το προπονητήριο των εθνικών ομάδων χιονοδρομίας.

Στα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας ξεχωρίζει η εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης, καθώς είναι η πρώτη που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και η λειτουργία της προσελκύει περισσότερους φίλους του σκι και του χειμερινού τουρισμού. Η εγκατάσταση της τεχνητής χιόνωσης προσφέρει σιγουριά στους επισκέπτες ότι θα βρίσκουν πάντα χιονισμένες πίστες.

Το χιονοδρομικό κέντρο "Χρυσό Ελάφι" που βρίσκεται στο Βέρμιο του νομού Ημαθίας είναι το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, ενώ το νεότερο χιονοδρομικό βρίσκεται στο Ελατοχώρι της Πιερίας, αφού λειτούργησε για πρώτη φορά την περίοδο 2001 - 2002.
Στις Σέρρες, το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά βρίσκεται μέσα σε δάσος από οξιές και έλατα. Χαρακτηρίζεται από πολύ καλή χιόνωση, που διαρκεί έως και τέσσερις μήνες. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ νυχθημερόν, καθώς οι προβολείς που έχουν τοποθετηθεί στην πίστα επιτρέπουν ακόμη και το νυχτερινό σκι.

Στη Βασιλίτσα Γρεβενών είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα της Βορείου Ελλάδας, το δεύτερο σε δυναμικότητα σε όλη τη χώρα. Το χιονοδρομικό δημιουργήθηκε στα μέσα περίπου της δεκαετίας του '70, σε υψόμετρο 1600 - 2113 μέτρων.

Το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου Καστοριάς είναι από τα μικρότερα της χώρας, αλλά ιδιαίτερα δημοφιλή στους λάτρεις του αθλήματος καθώς λειτουργεί σε μια τοποθεσία που διαθέτει μαγευτική θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα, τη λίμνη Πετρών, τη λίμνη Καστοριάς, τη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Το Βίτσι προστατεύεται σε εθνικό επίπεδο ως καταφύγιο θηραμάτων και αποτελεί ιδανικό βιότοπο για την απειλούμενη με εξαφάνιση αρκούδα.

Στη Φλώρινα, σ' ένα υπέροχο δάσος από οξιές βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου. Είναι ένα άρτια οργανωμένο κέντρο που προσφέρει όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες.
Το Φαλακρό είναι το βορειότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό, το οποίο είναι το σήμα κατατεθέν της Δράμας. Όπως δηλώνει και το όνομα του χαρακτηριστικό του είναι η παντελής έλλειψη βλάστησης, η οποία του προσδίδει μια ξεχωριστή γοητεία.
Μπορεί το χιονοδρομικό κέντρο του Παγγαίου στην Καβάλα να είναι μικρό ωστόσο προσελκύει τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς συνδυάζει την άμεση επαφή της χιονισμένης φύσης με τη διασκέδαση.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home