Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Εκτοξεύονται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων


Κι άλλα βάρη στους δανειολήπτες. Φωτιά στα στεγαστικά δάνεια από την ανοδική κούρσα του euribor και του ελβετικού φράγκου. “Ανατινάζεται” ο οικογενειακός προϋπολογισμός!
Νέα βάρη στους δανειολήπτες φέρνει η ξέφρενη κούρσα του euribor, καθώς αυξάνει εν μέσω κρίσης και συμπίεσης των εισοδημάτων τις δόσεις των στεγαστικών αλλά και των επιχειρηματικών δανείων.
Παράλληλα πλήγμα για τους δανειολήπτες που επέλεξαν δάνειο σε φράγκο Ελβετίας αποτελεί η συνεχής άνοδος του ελβετικού νομίσματος, καθώς το euribor 3μήνου ξεπέρασε πλέον και το 1%, άνοδος που μεταφράζεται σε σημαντική μηνιαία επιβάρυνση στις δόσεις των στεγαστικών.
Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας “Έθνος”, για ένα στεγαστικό 250.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής τα 30 χρόνια η μηνιαία δόση ήταν 1.137,5 ευρώ, όταν το euribor βρισκόταν στο 0,65% και το τελικό επιτόκιο στο 3,6%.
Τώρα με euribor στο 1,025% το επιτόκιο «αγγίζει» το 4% και η μηνιαία δόση τα 1.192,5 ευρώ. Δηλαδή η δόση αυξήθηκε κατά 55 ευρώ και 660 ευρώ κατ’ έτος. Αντίστοιχα για στεγαστικό 200.000 ευρώ και περίοδο αποπληρωμής τα 25 χρόνια, η μηνιαία επιβάρυνση φθάνει τα 44 ευρώ (528 τον χρόνο) και για δάνειο 180.000 ευρώ το οποίο θα αποπληρωθεί σε 15 χρόνια στα 36 ευρώ τον μήνα (432 ευρώ τον χρόνο).
Τώρα για όσους έχουν λάβει στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο η αύξηση της δόσης για ποσό 200.000 φράγκων το οποίο θα αποπληρωθεί σε 25 χρόνια, με επιτόκιο 3,5%, φθάνει τα 73 ευρώ σε σύγκριση με τη δόση πριν από ακριβώς ένα χρόνο.
Οι επιβαρύνσεις είναι εξαιρετικά πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέσα στον επόμενο χρόνο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τραπεζικών στελεχών για ενίσχυση του euribor ακόμη και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, οι τράπεζες χορηγούσαν στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor και όχι με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έκαναν κατά το παρελθόν. Επιπρόσθετα χαμένοι βγαίνουν και οι νέοι δανειολήπτες, καθώς, πέρα από τη μεγάλη άνοδο του euribor, έχουν να... αντιμετωπίσουν και την αύξηση του περιθωρίου κέρδους των τραπεζών.
Πιο αναλυτικά, άλμα έκανε τις τελευταίες μέρες το διατραπεζικό επιτόκιο euribor 3μήνου, το οποίο από το χαμηλό 0,64% του περασμένου Απριλίου βρέθηκε στο 1,025%, επιβαρύνοντας τις δόσεις σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Η αύξηση στις δόσεις των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων επιδεινώνει περαιτέρω τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στις οποίες ζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, σπεύδουν σε ρυθμίσεις των δανείων τους.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home