Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΖΗΤΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΤΕ

 

Ποιοτικό τουριστικό προϊόν, διαθέσιμο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος μιλώντας στο 9ο Συνέδριο Τουριστικών Επιχειρήσεων. Πρότεινε επίσης την ανάπτυξη των υποδομών με κεφάλαια που θα βρεθούν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου αλλά και τις συμπράξεις με ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που παρέθεσε ο κ. Προβόπουλος, τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν μειωμένα κατά 7,3% στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,5% στο ίδιο διάστημα. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, υποδεικνύει επιδείνωση του εισοδηματικού επιπέδου των τουριστών. Ο διοικητής της ΤτΕ σχολίασε ότι «το προφανές συμπέρασμα είναι ότι δεν αρκεί να βελτιώσουμε μόνο την ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές. Οφείλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και ως προς την ποιότητα». Πρόσθεσε ακόμη πως «είναι απόλυτη ανάγκη να αποδεσμευτούμε από λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, όπως ο ευκαιριακός τουρισμός χαμηλού κόστους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με δεδομένη τη χαμηλή χρηματοδότηση που θα έχει ο τουρισμός από το κράτος τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, συγχρηματοδότηση έργων υποδομής με τη μορφή συμπράξεων με ιδιωτικούς φορείς, ενθάρρυνση της συλλογικής συμμετοχής επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων, που απαιτούνται για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που δεν θα δημιουργεί εμπόδια στην ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά του ανέφερε, πως θα πρέπει να είναι το σταθερό φορολογικό σύστημα, η ελαχιστοποίηση των διοικητικών εμποδίων, οι σαφείς κανόνες για τη λειτουργία των αγορών και του ανταγωνισμού. Χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική την "καθιέρωση χωροταξικού σχεδίου για τουριστικές επενδύσεις, ώστε να απλοποιηθούν οι ισχύουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες".

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευθεί, την ταχεία ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρας σχολιάζοντας πως την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των τουριστών που επιλέγουν αυτή τη μορφή διακοπών έχει υπερδιπλασιαστεί. Η Ελλάδα προσελκύει μόνο το 10% των τουριστών αυτής της κατηγορίας και κατατάσσεται 4η, πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε. Ακόμη έθεσε την ανάγκη ανάπτυξης άλλων μορφών τουρισμού όπως του συνεδριακού τουρισμού, και την προσέλκυση ξένων επισκεπτών και στην ηπειρωτική και ορεινή Ελλάδα.

Πρόσθεσε τέλος, πως καθώς η χρηματοδότηση του τουρισμού από εθνικούς πόρους θα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη τα επόμενα χρόνια. Θεωρείται αναγκαία η δημιουργία των απαραίτητων βασικών υποδομών, Προς το σκοπό αυτό συστήνεται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η συγχρηματοδότηση έργων υποδομής με τη μορφή συμπράξεων με ιδιωτικούς φορείς, η ενθάρρυνση της συλλογικής συμμετοχής επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων, αλλά και η εισαγωγή τουριστικών σπουδών και στα πανεπιστήμια.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home