Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Ομιλία του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη στο 9ο Συνέδριο "Τουρισμός & Ανάπτυξη"

 

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,

Είναι χαρά και τιμή για μένα να συμμετέχω στο συνέδριό σας, ένα συνέδριο που διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όχι μόνο για τον τουρισμό μας αλλά για τη χώρα μας συνολικά. Και θέλω να ξεκαθαρίσω εξαρχής πως αποτελεί βαθύτατη πεποίθησή μου ότι ο ρόλος των τουριστικών επιχειρήσεων, και επομένως και του ΣΕΤΕ, είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την αναπτυξιακή μας πορεία.

Θα ήθελα μάλιστα από το βήμα αυτό να σας ευχαριστήσω θερμά για τη στάση σας κατά την κρίσιμη περίοδο των τελευταίων μηνών. Διότι καταφέρατε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να παλέψετε με την αρνητική δημοσιότητα που υπέστη για μήνες η χώρα μας από τα διεθνή μέσα. Αποδείξατε πως ακόμη και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες μπορούμε να είμαστε παρόντες στη σκληρή διεθνή αγορά και να διεκδικούμε με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο κλάδος του τουρισμού αποτελεί λοιπόν για μας έναν πολύτιμο θύλακα αισιοδοξίας. Έναν χώρο που κατάφερε να επιδείξει τα υγιή αντανακλαστικά που θέλουμε να διακρίνουν το σύνολο της οικονομίας μας. Και φυσικά είναι ένας από τους κλάδους που θα αποκομίσουν ιδιαίτερα μεγάλα οφέλη στο πλαίσιο της νέας αναπτυξιακής μας στρατηγικής, η υλοποίηση της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει.

Δεν αναφέρομαι βέβαια σε δηλώσεις και προθέσεις. Μιλώ για πολιτικές που έχουν ήδη δρομολογηθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν ήδη οδηγήσει σε συμφωνίες ή ακόμη για μεγάλες τομές που βρίσκονται ένα βήμα πριν την υλοποίησή τους.

Είναι κοινή διαπίστωση όλων μας πως τα δημοσιονομικά μέτρα μπορεί να είναι απαραίτητα και αναγκαία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανά να δώσουν από μόνα τους μακροπρόθεσμη και υγιή προοπτική. Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κρίση σαν ευκαιρία για να αλλάξουμε το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Πρέπει εδώ και τώρα να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις και τις αναστολές που μας κρατούσαν πίσω τόσα χρόνια, να εμπνευστούμε ως κοινωνία από νέες αξίες και να θέσουμε την οικονομία μας σε νέες βάσεις.

Με αυτό το γνώμονα προχωρούμε ταχύτατα και αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής που χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες προτεραιότητες. Πιο συγκεκριμένα, εισάγεται παντού το κριτήριο του οφέλους και της απόδοσης. Ζητούμενο δεν είναι η απορρόφηση των κονδυλίων αλλά η ανταπόκριση στη ζήτηση, σε αυτό που πραγματικά θέλει η αγορά.

Αφήνουμε πίσω μας τις επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις χωρίς μέλλον και εστιάζουμε αποκλειστικά στην υψηλή προστιθέμενη αξία που δίνει η ποιότητα, το διαφοροποιημένο προϊόν, η καινοτομία. Με αυτές τις αξίες υπηρετούμε τις κεντρικές μας προτεραιότητες που είναι ξεκάθαρες και σαφείς:

α) Αναθέρμανση - Επανεκκίνηση της Οικονομίας.
β) Ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας
γ) Αποπληθωρισμός των Τιμών, Ενίσχυση του Ανταγωνισμού και Υγιής λειτουργία της Αγοράς
δ) Ενίσχυση της Εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
ε) Βελτίωση ρυθμών απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.

Κάθε πολιτική μας πρωτοβουλία υπηρετεί με συνέπεια τις προτεραιότητές μας, στη βάση των αξιών και των αρχών που συνοπτικά σας ανέφερα. Δε σκοπεύω να σας κουράσω με εξαντλητικές περιγραφές και αναλυτικές παρουσιάσεις. Ενδεικτικά μόνο θα αναφερθώ σε ορισμένες πρωτοβουλίες που αποτυπώνουν το πνεύμα της πολιτικής μας και σίγουρα θα επηρεάσουν και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Σε δυο βδομάδες περίπου θα είναι έτοιμος ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ένας νόμος τομή στη μεταπολιτευτική πεπατημένη της φούσκας, της ευκολίας, των επιδοτήσεων χωρίς στόχους, όραμα, κοινωνικό και οικονομικό όφελος. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος περιορίζει σημαντικά τις επιδοτήσεις, ενισχύει τις φοροαπαλλαγές και τις αποσβέσεις, και ορίζει ένα σαφώς ευνοϊκότερο πλαίσιο για τις δυναμικές αναπτυξιακές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιότητας.

Ταυτόχρονα προσφέρει ειδικά κίνητρα για την ενθάρρυνση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, των νέων δράσεων, της επιχειρηματικότητας των νέων και προσφέρει μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και δυναμική προοπτική για την υπέρβαση της κρίσης. Λέμε ναι στην ποιότητα και την καινοτομία, αρνούμαστε να μπούμε στο φαύλο κύκλο της ατέρμονης κρατικής επιδότησης χωρίς αντίκρισμα.

Μια ακόμα μεγάλη καινοτομία που επιχειρούμε αυτό το διάστημα, απαντώντας αποτελεσματικά στο μείζον ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας, είναι η υιοθέτηση νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Δημιουργούμε, με δυο λόγια, σύγχρονα επενδυτικά ταμεία που παρέχουν εγγυήσεις, χαμηλότοκα δάνεια και κεφάλαιο εκκίνησης στις επιχειρήσεις συνδυάζοντας τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων με τραπεζικά κεφάλαια. Δημιουργούμε δηλαδή μια μόχλευση που αναμένεται να προσφέρει μέχρι το τέλος του έτους περίπου 2 δις ευρώ στις επιχειρήσεις. Στο ίδιο πνεύμα μετατρέπουμε το ΤΕΜΠΜΕ σε μια οιονεί επενδυτική τράπεζα μετονομάζοντάς το σε «Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης» (ΕΤΕΑΝ). Υπολογίζουμε πως το νέο ταμείο θα δώσει, σε συνεργασία με τις τράπεζες, περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Έτσι λοιπόν θα αρχίσει σιγά - σιγά να κινείται η οικονομία. Και μάλιστα με κεφάλαια που συνεχώς θα ανατροφοδοτούνται και θα επανεπενδύονται, καθώς οι ενισχύσεις που δίνονται επιστρέφονται στα ταμεία, διασφαλίζοντας την τροφοδότηση των επιχειρήσεων ακόμη και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ.

Και βέβαια για το θέμα της ρευστότητας, έχουμε ήδη συμφωνήσει με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για απόδοση στις επιχειρήσεις και στην αγορά, του 30% των εγγυήσεων οι οποίες δόθηκαν από την Πολιτεία στις Τράπεζες. Τις αμέσως επόμενες ημέρες το θέμα αυτό θα κλείσει και τυπικά με την υπογραφή των σχετικών συμφωνητικών.

Δε θέλω να σας κουράσω με περισσότερες λεπτομέρειες. Επιγραμματικά μόνο αναφέρω πως έχουμε επίσης ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ, την ανακατεύθυνσή του στη βάση των νέων αναπτυξιακών μας προτεραιοτήτων, της απλοποίησης και επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών. Επιπλέον, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική για το χώρο του τουρισμού την απόφασή μας να προχωρήσουμε δυναμικά στο χώρο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πλέον οι συμπράξεις αυτές δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε έργα κοινωνικού χαρακτήρα και επομένως ανοίγεται ένα εξαιρετικό πεδίο για τουριστικές επενδύσεις που θα αναδείξουν αναξιοποίητη μέχρι σήμερα δημόσια περιουσία με ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επικείμενη απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων που πολύ σύντομα -και πάντως σίγουρα πριν το τέλος του 2010- πρόκειται να έχουν νομοθετηθεί, συνθέτουν ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που δίνουν το στίγμα του νέου αναπτυξιακού προτύπου στο οποίο βαδίζει ήδη η χώρα.

Και πιστεύω πως καταδεικνύουν πως εμείς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τον Τουρισμό σαν «βαριά βιομηχανία». Γιατί απλούστατα ο όρος αυτός απηχεί κάτι από τη δυσκαμψία και τα ξεπερασμένα χαρακτηριστικά άλλων εποχών, που δεν ταιριάζουν με τη δική μας αντίληψη. Η δική μας πολιτική προκρίνει την ταχύτητα, την προσαρμογή, την καινοτομία, το διαφοροποιημένο προϊόν και δίνει προβάδισμα στους νέους, δυναμικούς επιχειρηματίες.

Σε αντίθεση με τη μονοτονία του σταθερά επαναλαμβανόμενου βιομηχανικού προϊόντος, εμείς θα ενισχύσουμε τις πρωτότυπες μονάδες και τις διαφορετικές ιδέες που καθιστούν την επίσκεψη και τη διαμονή στη χώρα μας, μια πολύτιμη, μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία.

Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις διαθέτουν σήμερα εξαιρετικά στελέχη. Ανθρώπους με προσωπικότητα, αισθητική, γνώσεις και εμπειρίες πραγματικά υψηλότατου επιπέδου, που περιμένουν το έναυσμα για να ξαναβρούν την αυτοπεποίθηση και το δυναμισμό τους.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της εξωστρέφειας, των επενδύσεων, των ποιοτικών υπηρεσιών και της νέας επιχειρηματικότητας, ώστε αυτό το τεράστιο δυναμικό να βρει επιτέλους τη δυνατότητα να εκφραστεί και να δημιουργήσει.

Σας ευχαριστώ.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home