Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Τρία νέα πολιτιστικά έργα στην ακριτική Νίσυρο

 

Εγκαινιάστηκαν οι τρεις νέοι χώροι

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασαν σήμερα στη Νίσυρο το αρχαιολογικό μουσείο του ακριτικού νησιού καθώς και δύο ακόμη έργα πολιτισμού.

Το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, το οποίο στεγάζεται σε κτήριο, που κατασκευάσθηκε με δαπάνη του ντόπιων αδερφών Γιαννίδη και παραχωρήθηκε στο υπουργείο. Καλύπτει όλη την ιστορική διαδρομή της Νίσυρου, από την προϊστορική ως την βυζαντινή περίοδο, ενώ τα εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές στο νησί κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Ανασκαφές έγιναν, ακολούθως, και από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Το μουσείο αυτοπροσδιορίζεται ως διαχρονικό.

Εκτός του μουσείου, οι κύριοι Νικητιάδης και Μενδώνη εγκαινίασαν το μεγάλο έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το Γ' ΚΠΣ και αφορά τη διαμόρφωση σε χώρο επισκέψιμο του Παλαιόκαστρου, δηλαδή της αρχαίας οχυρωμένης ακρόπολης του νησιού, που βρίσκεται πάνω από τον σημερινό οικισμό, το Μανδράκι.

Τα τείχη του είναι κατασκευασμένα από ηφαιστειογενή μαύρη πέτρα και θεωρούνται από τα καλύτερα σωζόμενα του αιγαιακού χώρου. Το τείχος του Παλαιοκάστρου επισκέφθηκε πρώτος και περιέγραψε το 1841 ο περιηγητής Λουδοβίκος Ρος. Το έργο έχει τιμηθεί με έπαινο από την «Εuropa Nostra».

To τρίτο έργο, που εγκαινιάσθηκε, είναι η συντηρημένη εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης, ένας από τους κομψότερους ναούς της Δωδεκανήσου, που χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα. Η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μετά τη σύνταξη της σχετικής μελέτης και την έγκρισή της από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχώρησε στη στήριξη του μνημείου με τη χρηματική συμβολή του Υπουργείου Αιγαίου. Η αποκατάσταση της εκκλησίας ολοκληρώθηκε το 2009.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home