Τα μαγιό που φορούν και τα πορτοκαλί σωσίβια που κρατούν στο χέρι τις κάνουν να μην περνούν απαρατήρητες.
Πρωταγωνιστούν σε όλες τις οργανωμένες παραλίες. Ο λόγος για το «Μπέιγουοτς» της ελληνικής πραγματικότητας
Το NewsIt.gr πήγε στη παραλία και μίλησε με δυο δροσερά κορίτσια την Έλενα και την Ελπίδα.
Δύο 20χρονα κορίτσια με όνειρα και πάθος για την δουλειά τους και αυτό φαίνεται σε κάθε τους λέξη.
Η Ελένη Τσιριγκάκη 20 ετών, τον χειμώνα εργάζεται σαν προπονήτρια κολύμβησης ενώ τα καλοκαίρια οργώνει της παραλίες με τα κιάλια της προσέχοντας τους κολυμβητές.
Δεύτερος χρόνος που ασκεί το επάγγελμα της ναυαγοσώστριας και όπως λέει η ίδια είναι αρκετά για να ''ψηθείς''.
Της έχουν τύχει διάφορα περιστατικά ένα όμως θυμάται πιο έντονα πέρσι στη Μύκονο οπού ένας κύριος έπαθε εγκεφαλικό και πρόλαβε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο που τον παρέλαβε.
''Μου αρέσει να είμαι ο leader της παραλίας''
Έτσι χαρακτηρίζει τον εαυτό της κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας και με έντονο ύφος λέει ''Με ενοχλεί όταν είμαι στο πύργο μου και περνάνε διάφοροι για να σπάσουν πλάκα μαζί μου κάνοντας διάφορα ειρωνικά σχόλια αμφισβητώντας την δουλειά μου.''
Όταν όμως ο κόσμος βλέπει την ταχύτητα των αντανακλαστικών τους σε κάποιο περιστατικό τότε τις καμαρώνουν και τις επευφημούν.
Η Ελένη Τσιριγάκη επί το έργον ΦΩΤΟ NEWSIT
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα γύρω από τους ναυαγοσωστικούς πύργους που υπάρχουν στις οργανωμένες παραλίες όπου συρρέει πλήθος κόσμου.
Ο λόγος; Αισθάνονται ασφάλεια όπως δηλώνουν μερικοί ενώ κάποιοι άλλοι κάθονται γύρω από τον πύργο διάσωσης γιατί απλώς τους αρέσει κάποιος από τους ναυαγοσώστες.
Αυτό το συμπέρασμα βγάζει η 22χρονη Ελπίδα Μαύρου και λέει πως καμία φορά οι άντρες τις αντιμετωπίζουν ειρωνικά. "Νομίζουν πως λόγω της ηλικίας δεν είμαστε ικανές να αντιμετωπίσουμε κάποιο περιστατικό''.
Διανύει κάθε μέρα μεγάλη απόσταση από το σπίτι της στο Γαλάτσι μέχρι την Αρτέμιδα κάνοντας μια διαδρομή σχεδόν 2 ωρών σχεδόν. ''Είμαι πορωμένη με την δουλειά μου θέλω να προσφέρω αυτά που έμαθα'' γι'αυτό και νιώθει ικανοποίησή για την δουλειά της όποιες και δυσκολίες αν αντιμετωπίζει.
Ενας ναυαγοσώστης μπορεί να περάσει την ημέρα του κάνοντας απλώς βόλτες στην παραλία αλλά ένα περιστατικό μπορεί να είναι αρκετό για να τον αποσυντονίσει για αρκετές ημέρες.
Κατά μέσο όρο ένας ναυαγοσώστης δουλεύει από τις 10 το πρωί ως τις έξι το απόγευμα.
Μπορεί λοιπόν στις ημέρες μας το επάγγελμα του ναυαγοσώστη να είναι της μόδας, όπως κάποια στιγμή ήταν το επάγγελμα του μοντέλου. Μοιάζει όμως σχεδόν σίγουρο ότι ως επάγγελμα θα συνεχιστεί και μάλιστα δυναμικά.
Κια αυτό γιατί είμαστε μια χώρα με πολλές παραλίες. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πολλοί ξένοι τουρίστες προτού κάνουν κάποια κράτηση σε ελληνικό ξενοδοχείο ρωτούν αν στην πισίνα ή στην παραλία κοντά στο ξενοδοχείο υπάρχει ναυαγοσώστης.
15 συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση
1. Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από την ακτή όταν μάλιστα δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική. Στις οργανωμένες παραλίες μην κολυμπάτε εκτός της Ζώνης Παρακολούθησης η οποία οριοθετείται από κόκκινες σημαδούρες πέρα απ' τις οποίες επετρέπεται να κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.
2. Μην κολυμπάτε μόνοι ή τη νύχτα όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον σύντροφο σας κολυμβητή.
3. Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Μην μπαίνετε στο νερό αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες απ' τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο γεύμα σας.
Απ' την άλλη όμως αποφεύγετε να μπαίνετε στο νερό αν είστε τελείως νηστικοί γιατί απ' το σώμα σας θα λείπουν σημαντικές πηγές ενέργειας οι οποίες βοηθούν να ανταπεξέλθετε στις φυσικές επιβαρύνσεις που υπάρχουν κατά την παραμονή σας στη θάλασσα.
4. Πριν κολυμπήσετε μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
5. Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δε ξέρετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.
6. Λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων.
7. Πάντοτε βγαίνετε στην ξηρά όταν υψωθεί Κόκκινη Σημαία κινδύνου από τους Ναυαγοσώστες είτε τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα είτε υπάρχει ρύπανση της θάλασσας είτε κινδυνεύετε από κάτι άλλο.
8. Αποφεύγετε το κολύμπι ή την είσοδό σας σε σηματοδοτημένες με κόκκινους μικρούς σημαντήρες διαδρόμους που τοποθετούνται για τη διακίνηση των σκαφών.
9. Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε.
10. Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλιάση.
11. Αν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε σε βοήθεια έτσι ώστε να προσελκύσετε την προσοχή των Ναυαγοσωστών.
12. Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.
13. Ποτέ μη χάνετε δυνάμεις παλεύοντας ενάντια στο ρεύμα. Μην πανικοβάλλεστε όταν το ρεύμα σας παρασύρει, πάντοτε εξοικονομείτε ενέργεια. Απλώς στρέψτε το στόμα και τη μύτη στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που φυσά ο άνεμος και προσπαθείστε απλά να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. Σύντομα θα έρθει βοήθεια.
14. Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια:
α) αν δεν γνωρίζετε κολύμπι καλέστε κι εσείς σε βοήθεια
β) αν γνωρίζετε κολύμπι αλλά δεν έχετε γνώσεις Ναυαγοσωστικής: πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, κουπί αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πέσετε στο νερό.
Aν βουτήξετε κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ' το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο. Προσεγγίστε το πνιγόμενο από πίσω για ν' αποφύγετε τη "θανάσιμη περίπτυξη". Ο πνιγόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο. Ρυμουλκήστε τον πνιγόμενο προς τα έξω απ' τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες. Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο και αν γνωρίζετε Πρώτες Βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.
15. Προστατέψτε τις ακτές μας. Δε μας ανήκουν τις έχουμε δανειστεί απ' τις μελλοντικές γενιές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου