Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Οι κλιματικές αλλαγές και ο καύσωνας απειλούν την υγεία μας

Οι πληθυσμοί σε μεγαλουπόλεις της Μεσογείου, όπως η Αθήνα και η Ρώμη,είναι πιθανόν να υποφέρουν περισσότερο στην Ευρώπη από τους έντονους και επίμονους καύσωνες, που θα προκληθούν από τις κλιματικές αλλαγές.


Ορατό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθεί στους τρεις ο αριθμός των καυσώνων που παρατηρούνται κάθε καλοκαίρι στο διάστημα 2071-2100 στη Μεσόγειο, από έναν κάθε τρία χρόνια στο διάστημα 1961-1990. Άλλα σημεία της Ευρώπης θα υποστούν πολύ λιγότερους καύσωνες, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ο αριθμός των ημερών στη Μεσόγειο όπου η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς αναμένεται στο διάστημα αυτό να αυξηθεί στις 16 ετησίως από 1,6 κατά την αντίστοιχη προηγούμενη χρονική περίοδο.

Προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι που διαβιούν κοντά στις ακτογραμμές, ή σε χαμηλού υψομέτρου παραποτάμιες κοιλάδες, όπως αυτές του Πάδου στη Βόρειο Ιταλία, ή του Δούναβη, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ελβετία και τις ΗΠΑ, που συμμετέχουν σε μελέτη για τις προβλέψεις για τη ζέστη και την υγεία, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

«Ορισμένες από τις πυκνότερα κατοικημένες περιοχές στην Ευρώπη, όπως η Αθήνα, το Βουκουρέστι, η Μασσαλία, το Μιλάνο, η Ρώμη και η Νάπολη, θα αντιμετωπίσουν τις δεινότερες αλλαγές στους δείκτες υγείας», τονίζουν οι ίδιοι επιστήμονες.

Περί τους 40.000 ανθρώπους έχασαν τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το 2003. Όμως για τον Έριχ Φίσερ, επικεφαλής της μελέτης στο Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικών και Κλιματικών Επιστημών στο ΕΤΗ της Ζυρίχης, είναι αβέβαιο πόσο θανατηφόροι μπορεί να αποδειχθούν οι καύσωνες στο μέλλον.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι δυνατόν να επιδεινώσει τους κινδύνους για ανθρώπους με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τόνισε ο Φίσερ. Επίσης πρόσθεσε πως η μελέτη δεν λαμβάνει υπ’ όψη της το γεγονός ότι οι πόλεις μπορεί να λειτουργήσουν ως «νησίδες θερμότητας», δηλ. ως περιοχές θερμότερες από την περιβάλλουσα εξοχή τους.

Εντούτοις, οι βελτιωμένες τεχνικές πρόβλεψης του καιρού μπορούν να βοηθήσουν ώστε οι επικίνδυνες ομάδες πληθυσμού-ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και τα νεαρά παιδιά-να παραμένουν στη σκιά και να καταναλώνουν περισσότερο νερό εκείνες τις θερμές ημέρες, και να επεκταθεί περισσότερο η χρήση κλιματιστικών, δηλώνει ο ίδιος.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home