Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών

Δέκα ημέρες νωρίτερα, σε σχέση με πέρυσι, οι μητέρες χελώνες ξεκίνησαν την ωοτοκία τους για τη φετινή χρονιά. Και φέτος η πρώτη φωλιά στον Κόλπο του Λαγανά, στη Ζάκυνθο, και στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, στην Πελοπόννησο, έγιναν την ίδια νύχτα την Πέμπτη 20 Μαΐου!! Το ξεκίνημα της φωλεοποίησης σηματοδοτεί και το ξεκίνημα της περιόδου μελέτης και προστασίας των θαλασσίων χελωνών που προστατεύονται από την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.





Ο κόλπος της Κυπαρισσίας
                                           Ο κόλπος της Κυπαρισσίας

Συγκεκριμένα, η προστασία τους περιλαμβάνεται στη διεθνή σύμβαση CITES, τη Σύμβαση της Βόννης, τα πρωτόκολλα της Διεθνούς Σύμβασης της Βαρκελώνης, τη Σύμβαση της Βέρνης, στο παράρτημα IV της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ), το Προεδρικό Διάταγμα 617/80 και το Προεδρικό Διάταγμα 67/81 που απαγορεύει τη σύλληψη, το εμπόριο, την κακοποίηση, τη θανάτωση και την κατοχή θαλασσίων χελωνών.

Όπως είναι γνωστό, ο Κυπαρισσιακός Κόλπος αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή αναπαραγωγής της καρέτα - καρέτα στη Μεσόγειο. Μαζί με τη Ζάκυνθο, συγκεντρώνει το 38% της μεσογειακής παραγωγής αυγών από θαλάσσιες χελώνες.

Όμως τα δύο αυτά σημαντικά μεσογειακά «μαιευτήρια» έχουν άνιση μεταχείριση, όσον αφορά στην προστασία τους και στα κοινοτικά κονδύλια που απολαμβάνουν. Η μεν Ζάκυνθος, με το Θαλάσσιο Πάρκο που λειτουργεί από το 2000, έχει προχωρήσει αρκετά τόσο στην προστασία όσο και στην
εξεύρεση κονδυλίων που επωφελείται η περιοχή και αναβαθμίζεται ο τουρισμός της, ενώ ο Κυπαρισσιακός Κόλπος παραμένει χωρίς κανένα νομικό καθεστώς προστασίας, παρόλο που η περιοχή έχει περιληφθεί – δικαίως – στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA.

Στη ζεστή άμμο εναποθέτει τα αυγά της
Στη ζεστή άμμο εναποθέτει τα αυγά της

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται συστηματικά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από το 1983, συλλέγοντας στοιχεία ωοτοκίας και προστατεύοντας τις φωλιές που κινδυνεύουν, κυρίως από τη θήρευση που προκαλούν αλεπούδες. Ένας άλλος κίνδυνος προέρχεται από τροχοφόρα που έχουν την κακή συνήθεια να κυκλοφορούν, χωρίς να υπάρχει λόγος, πάνω στην άμμο.

Η εργασία στο πεδίο, που γίνεται με άδεια του υπουργείου, διεξάγεται από εκπαιδευμένους εθελοντές που έρχονται για τον σκοπό αυτό από πολλές χώρες του κόσμου και υποστηρίζεται από τις τοπικές Αρχές και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η μαμά χελώνα γέννησε και επιστρέφει στην 
θάλασσα
Η μαμά χελώνα γέννησε και επιστρέφει στην θάλασσα
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει επισκευάσει και μετατρέψει σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αγιαννάκη, κοντά στο Καλό Νερό, όπου γίνονται παρουσιάσεις σε σχολεία και οργανωμένες ομάδες.

Ας ευχηθούμε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη και να μη συνεχιστεί η μείωση αριθμού φωλιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και οι περίπου 500 εθελοντές του απ’ όλο το κόσμο θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την προστασία τους

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home