Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού


Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ότι η διαρροή μετά την θανατηφόρα έκρηξη σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου της BP Plc στον Κόλπο του Μεξικού είναι πενταπλάσια από ότι πιστευόταν αρχικά, την ώρα που οι πετρελαιοκηλίδες που έχουν σχηματιστεί απειλούν να προκαλέσουν τεράστια οικολογική καταστροφή σε τέσσερις πολιτείες της χώρας που έχουν ακτές στον Κόλπο. Παρά τις προσπάθειες των αρχών, που προκάλεσαν χθες ελεγχόμενη πυρκαγιά σε τμήμα της πετρελαιοκηλίδας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας Μπόμπι Τζίνταλ, θα μπορούσε να φθάσει στις ακτές, απειλώντας το εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

Ο κυβερνήτης ζήτησε από τις ομοσπονδιακές αρχές επείγουσα βοήθεια για την προστασία των ακτών, κάνοντας λόγο για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, μέρος της πετρελαιοκηλίδας πλησιάζει τις ακτές της Λουιζιάνας νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί".

Εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας BP -ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας και οικονομική υπεύθυνη για την απορρύπανση στην περιοχή- ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 5.000 ποδών (1.525 μέτρων) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας, ενώ ο Έρικ Σουάνσον, αξιωματούχος της ακτοφυλακής, σημείωσε ότι εκτιμάται πλέον πως η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά "τα 5.000 βαρέλια την ημέρα".

Ήδη, η μόλυνση στην περιοχή είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται -και επίσημα- νεκροί μετά τη χειρότερη καταστροφή του είδους εδώ και μια δεκαετία.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την κατάσταση, ενώ "καλέσαμε την BP να διαθέσει επιπλέον πόρους", και εξετάζεται το ενδεχόμενο να παράσχει βοήθεια το υπουργείο Aμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ακτοφυλακής.

Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί απειλεί βιότοπους άγριων ζώων, πτηνών και ψαριών, παρθένες παραλίες και εκβολές ποταμών στη Λουιζιάνα, στο Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη Φλόριδα. Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί εκτιμάται ότι ξεπερνά σε μέγεθος τη Δυτική Βιρτζίνια. Η BP και η ακτοφυλακή προσπαθούν να την περιορίσουν πριν φτάσει στις ακτές και έβαλαν "ελεγχόμενη πυρκαγιά" σε ένα μέρος της. Στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, συμμετέχουν δεκάδες πλοία και αεροσκάφη.

Η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν 23 μίλια (37 χλμ.) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) οι άνεμοι θα ωθήσουν την κηλίδα προς τις ακτές, όπου μπορεί φθάσει το βράδυ της Παρασκευής.

Το δυστύχημα αυτό είναι το χειρότερο του είδους από το 2001, όταν σε μια πλατφόρμα απάντλησης πετρελαίου της Petrobras είχε σημειωθεί έκρηξη, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 11 εργαζομένων σε αυτή.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home