Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Έχουμε σχέδιο για να επανεκκινήσουμε την αγορά που δοκιμάζεται


«Το 2011 είναι η χρονιά σταθμός. Βρισκόμαστε ακριβώς πάνω στην κρίσιμη στροφή για την ελληνική οικονομία. Βρισκόμαστε στην κρίσιμη στροφή για το μέλλον των περιφερειών μας, για τις προοπτικές κάθε περιφέρειας να αναδειχθεί, να παράγει πλούτο, να δημιουργήσει δουλειές για τους πολίτες, και ειδικά για τους νέους της πατρίδας μας», επισήμανε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προς τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο, την  Παρασκευή 11/02/2011.  Απευθυνόμενος μάλιστα προς την ηγεσία της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ζήτησε την ουσιαστική τους στήριξη καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός «Σε εσάς στηρίζουμε το εθνικό μας στοίχημα για ανάπτυξη στην περιφέρεια».

Η Περιφέρεια της Κρήτης αποτελεί τον πέμπτο σταθμό του κύκλου επισκέψεων του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε κάθε περιφέρεια, εντατικοποιώντας τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και ενημερώνοντας τους παραγωγικούς φορείς για τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την αναθέρμανση της οικονομίας.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα της περιφέρειας Κρήτης, όπως είναι η υψηλή εποχικότητα των δραστηριοτήτων, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στον τουρισμό, η εξάρτηση της οικονομίας από τον τριτογενή τομέα, οι έντονες οικιστικές πιέσεις, η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και το υψηλό κόστος δημιουργίας και συντήρησης υποδομών. Από την άλλη, αναφέρθηκε και στα σημαντικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, όπως είναι η γεωπολιτική της θέση, το φυσικό και πολιτιστικό της περιβάλλον, η εξέχουσα συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην οικονομία, τα προβεβλημένα τοπική προϊόντα υψηλής ποιότητας και τη λειτουργία σημαντικών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επισήμανε όμως πως, παρόλα αυτά, η ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί στην Κρήτη υπολείπεται των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Αναλύοντας μάλιστα τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Εδώ στην Κρήτη στον προηγούμενο μόνο Αναπτυξιακό Νόμο επιδοτήθηκαν 1220 επενδυτικά σχέδια, στα οποία δόθηκαν ενισχύσεις ύψους περίπου 686 εκατ. ευρώ. Ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν; Μόλις 3.122. Δηλαδή ανά 175.000 ευρώ δημιουργήθηκε μια θέση εργασίας!». 
 
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξειδίκευσε τις δράσεις τους Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να αξιοποιηθούν περισσότερο τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Ανάμεσα στους στόχους του Υπουργείου που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας συγκαταλέγονται:
  • Η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Για τον λόγο αυτό πρόκειται να ιδρυθεί εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε», ώστε να γίνει άμεση εκπόνηση μελετών και να επιταχυνθεί η ωρίμανση του συνόλου του έργου.
  • Η στήριξη της λειτουργίας ΟΑΝΑΚ και ΟΑΔΥΚ μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέχρι το τέλος του 2011, μέχρι να προχωρήσει η διοικητική και οικονομική εξυγίανση των Οργανισμών και να γίνει η σταδιακή μετάβασή τους στην αποκεντρωμένη διοίκηση.
  • Η συνέχιση και ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου της Ύδρευσης Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου από το Φράγμα Αποσελέμη.
Απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αφού παρουσίασε παραδείγματα καλών πρακτικών που εφάρμοσαν επιχειρηματίες της περιοχής, παρουσίασε το ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Αναφερόμενος στο νέο επενδυτικό νόμο, ο υπουργός ανέφερε ότι στις 15 Μαρτίου θα γίνει η προκήρυξη προγραμμάτων ύψους 2,15 δις ευρώ, εξειδικεύοντας μάλιστα τη διάθεσή τους : «Από αυτά, το 1,5 δις θα είναι καθαρές φοροαπαλλαγές, ενώ τα  650 εκ. ευρώ επιδοτήσεις. Πιο συγκεκριμένα θα δοθούν 400 εκ. για το καθεστώς της περιφερειακής συνοχής, 100 εκ για επενδύσεις τεχνολογικής ανάπτυξης, 100 εκ. για νεανική επιχειρηματικότητα, 50 εκ. για επενδύσεις δικτύωσης».

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ζήτησε τόσο από τους φορείς όσο και από τους επιχειρηματίες στήριξη και ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια που γίνεται για την αναθέρμανση της οικονομίας, ώστε η χώρα να μπει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά. Με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, συμφώνησαν στη συγκρότηση ομάδας κρούσης που θα επιταχύνει τη συνεργασία για την καταγραφή ώριμων έργων και επενδυτικών σχεδίων προς υλοποίηση στην Κρήτη.

«Αν ο ένας πνεύμονας της Κρήτης είναι η παραγωγή της και ο φυσικός της πλούτος, ο δεύτερος είναι το επιχειρείν» τόνισε ο υπουργός. Και κατέληξε στη ομιλία του λέγοντας: «Γι’ αυτό, από εδώ, την πατρίδα της επιχειρηματικότητας, σας καλώ όλους εσάς, τα δυναμικά στρώματα της κρητικής κοινωνίας, τα Επιμελητήρια, τους παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς να δώσετε το παρών σε αυτήν την πανεθνική προσπάθεια. Να φτιάξουμε μια ισχυρή συμμαχία. Σας καλώ να σταθείτε δίπλα  στον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της περιοχής και να δημιουργήσουμε από κοινού ένα Αναπτυξιακό Σύμφωνο για την Κρήτη. Άλλωστε, το στοίχημα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της πατρίδας μας είναι εθνικό. Και μας αφορά όλους. Στο χέρι μας είναι να το κερδίσουμε».
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home