Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Ξεφουσκώνουν τις τιμές σε προϊόντα για να ανασάνει η τσέπη μας


Τα ελληνικά νοικοκυριά αναστενάζουν κάθε μέρα αφού αγοράζουν ακριβότερα έως και 30% 8 από τα 10 βασικά προϊόντα. Τι ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για να “ηρεμήσει” το πορτοφόλι μας.

Ακριβότερα 30% (μέσος όρος) αγοράζει η Eλληνίδα νοικοκυρά τα 8 από τα βασικά 10 προϊόντα που βάζει καθημερινά στο καλάθι της, σε σχέση με τις τιμές που πωλούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εντοπίσει και πολλαπλάσια καπέλα που φτάνουν π.χ. για το ψωμί του τοστ στο 416%.
Αυτό αναγνώρισε χθες ο επί της Περιφερειακής Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σπεύδοντας να διαβεβαιώσει πως το σχέδιο για την αγορά που θα εφαρμόσει έχει στόχο:
Να ξεφουσκώσουν έως και 30% στο αμέσως προσεχές δίμηνο οι τιμές σε 100 τουλάχιστον προϊόντα που καθημερινά μπαίνουν στα ελληνικά σπίτια, από τρόφιμα και είδη ατομικής περιποίησης έως απορρυπαντικά, χαρτικά κ.λπ.
Σύμφωνα με το “Έθνος” ανάμεσα στα προϊόντα που καθημερινά μας σερβίρουν οι πολυεθνικές, με καπέλο που φτάνει το 30%, είναι: Καφές, ρύζια, μαγιονέζες, πατατάκια, δημητριακά πρωινού, είδη τύπου μερέντα, γάλατα, τυριά, γιαούρτι, αναψυκτικά, αλεύρι, κίτρινα τυριά.
Επίσης, με φουσκωμένες τιμές αγοράζουν οι Ελληνες τα αποσμητικά, κρέμες χεριών, αφροντούς, οδοντόκρεμες, σερβιέτες, ξυριστικές μηχανές κ.ά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε, όπως ήταν φυσικό, αδικαιολόγητα υψηλές τις τιμές αυτές και διερωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τους συνομιλητές του – δημοσιογράφους: «...Γιατί; Γιατί πωλούν ακριβότερα εδώ (σ.σ.: οι πολυεθνικές); Θέλω μια απάντηση. Δεν μπορώ να το δέχομαι αυτό», για να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι «...είμαστε εδώ για να υπηρετούμε το συμφέρον των πολιτών. Θέλουμε την ομαλή λειτουργία της αγοράς».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας της εφημερίδας “Εθνος”, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει έτοιμο το σχέδιο και το ενεργοποιεί για την πτώση των τιμών.
Ο υπουργός εξήγησε με παραστατικό τρόπο τους λόγους αμφισβήτησης αυτής της κατάστασης στην αγορά: «Ακουσα κάποιον οικονομολόγο να θέτει κάποια ζητήματα για την ακρίβεια στη χώρα μας. Είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αγκυλώσεις που κρατούν ψηλά τις τιμές. Δεν το πιστεύω αυτό», είπε ο υπουργός και επιχειρηματολόγησε: «Είμαστε μια χώρα φτηνού εργατικού κόστους, τα ενοίκια είναι χαμηλά, δεν υπάρχουν νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια».
Τα 3 βήματα κατά της ακρίβειας
Το πρώτο βήμα, θα είναι οι συναντήσεις και οι επαφές που θα έχει με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών και των λιανεμπορικών αλυσίδων. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, έδειξε το δεύτερο βήμα, που δεν είναι άλλο από την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς: «Είμαι κατά των παρεμβάσεων στην αγορά. Δεν χρειάζεται καμία κρατική ρύθμιση». Το τρίτο βήμα, βέβαια, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας θα είναι η εφαρμογή των νόμων, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων: «Αλλά δεν θα δείξω και καμία ανοχή στη μη εφαρμογή των νόμων».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η ελληνική νομοθεσία στα θέματα του ανταγωνισμού και της αγοράς έχει ενσωματώσει πλήρως τις όποιες κοινοτικές ρυθμίσεις και οδηγίες. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αλλαγές. Υπάρχουν οι διατάξεις». Μάλιστα, εν αντιθέσει με την προκάτοχό του υπουργό Λούκα Κατσέλη, υποστήριξε πως «και η νομοθεσία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού τροποποιήθηκε πρόσφατα και δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές».
Υπερτιμολογήσεις και παράνομες ελληνοποιήσεις οπωροκηπευτικών έδειξαν οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγορά του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, εντοπίστηκαν στην κεντρική λαχαναγορά περισσότεροι από 40 τόνοι ντομάτας με τιμές «φουσκωμένες», καθώς χονδρέμποροι πωλούσαν με υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα περιθώρια κέρδους, ενώ σε λαϊκές αγορές εντοπίστηκαν ποσότητες ντομάτας σκοπιανής να διατίθεται ως ελληνική, αλλά και ροδάκινα ισπανικά ως εγχώριας παραγωγής.
Σύμφωνα με τους τελευταίους ελέγχους, που διεξήχθησαν από τις 24 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκαν:
1. Τρεις επιχειρήσεις στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη προχώρησαν σε υπερβάσεις της καθορισμένης ανώτατης τιμής σε 42 τόνους ντομάτα. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικής αξίας 12.000 ευρώ.
2. Σε λαϊκές αγορές της Αττικής πραγματοποιήθηκε διακίνηση εισαγόμενων οπωροκηπευτικών προϊόντων, όπου δεν αναγραφόταν η χώρα προέλευσης. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ κατά περίπτωση (ειδικότερα εντοπίστηκαν να πωλούνται σε πέντε πάγκους λαϊκών αγορών, ροδάκινα Ισπανίας ως ελληνικά, ενώ καταγράφηκαν και τρεις περιπτώσεις να πωλούνται ντομάτες εισαγόμενες από τη FYROM ως ελληνικές).
3. Τέλος, εντοπίστηκαν και έξι περιπτώσεις διακινητών φρέσκων οπωροκηπευτικών, με αδήλωτο προσωπικό, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ κατά περίπτωση.
Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν φορολογικές ή άλλες παραβάσεις.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home