Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Ο αγροτουρισμός και ο φορέας του έχει εγκαταληφθεί στη μοίρα του

 

Ανοικτή επιστολή έστειλε η κ. Μπριγκίττα Παπασταύρου, πρώην Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αγροτουριστική Α.Ε. (Αγρότημα Α.Ε.) στον υπουργό  Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο τονίζοντας του ότι η τύχη του αγροτουρισμού και του επίσημου φορέα του. Η κ. Παπασταύρου τονίζει στην επιστολή της ότι "Πρόσφατα ακόμη με δηλώσεις σας δώσατε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξης του αγροτουρισμού στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας μάλιστα και Ειδικό σχέδιο νόμου ώστε να ενισχυθούν οι εναλλακτικές προοπτικές του τουρισμού μας απέναντι στην κρίση.

Οι προθέσεις σας είναι αναμφισβήτητα ορθές, πρέπει όμως και να επιβεβαιώνονται από έργα. Πώς συμβαδίζει λοιπόν η στήριξη του αγροτουρισμού με την εγκατάλειψη στη μοίρα της, της Αγροτημα (πρώην Αγροτουριστική Α.Ε.), που αποτελεί τον κατΆεξοχήν φορέα ανάπτυξης του αγροτουρισμού στην Ελλάδα; Η εταιρεία τελεί από τον Ιανουάριο σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας από τους εργαζόμενους και απειλείται με κατάσχεση λόγω μη πληρωμής των ενοικίων. Δεν είναι μόνον ότι τα έξοδα τρέχουν άσκοπα- περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα- ενώ τα έσοδα δεν έρχονται αφού ουδείς ενδιαφέρεται. (κατά τον προϋπολογισμό η εταιρεία τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενη).

Το χειρότερο είναι ότι πάει χαμένο ένα τεράστιο κεφάλαιο τεχνογνωσίας και δημιουργιών της εταιρείας στον τομέα του αγροτουρισμού, το οποίο χρειάστηκε 9 χρόνια για να δημιουργηθεί / ιδρύθηκε το 2001- και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:


 • Το portal agrotravel.gr, το οποίο προβάλλει πάνω από 1800 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού, με επισκεψιμότητα που έφθασε τις 250000 τον μήνα κατά τα 5 χρόνια λειτουργίας του. – Ομάδα της Αγροτουριστική Α.Ε. επισκέφθηκε, φωτογράφισε και κατέγραψε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, των οποίων οι προδιαγραφές συμβαδίζουν με το πρότυπο του αγροτουρισμού που θέσαμε.
 • Το επενδυτικό site ruralinvest.gr που αποτελεί ένα εφαρμοσμένο οδηγό επενδύσεων στο χώρο της υπαίθρου και περιλαμβάνει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον μελλοντικό επενδυτή. Τα 10 ολοκληρωμένα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης που εκπονήθηκαν σε ισάριθμους νομούς της χώρας, μετά από ενδελεχή διάλογο και συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες και φορείς. Σήμερα με την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ οι τοπικοί παράγοντες και κοινωνίες αναμένουν την υλοποίησή των.
 • Το σήμα ποιότητας του αγροτουρισμού « Ελληνική προδιαγραφή αγροτουρισμού ΕΛΟΤ 1417» για την εφαρμογή της οποίας είχε πιστοποιηθεί η Αγροτουριστική Α.Ε.
 • Το σχέδιο νόμου για το θεσμικό πλαίσιο του τουρισμού υπαίθρου. Που εκπονήθηκε μετά από 18μηνη εργασία Ειδικής ομάδας, αποτελούμενης από εκπροσώπους των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, του ΕΟΤ, Αναπτυξιακών Εταιρειών και Δικτύων Αγροτουρισμού με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
 • Τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ως και σημείο αναφοράς για τη δημιουργία αγροτουριστικών επιχειρήσεων. Με τις συμβουλές και κατευθύνσεις της Αγροτουριστική Α.Ε. δημιουργήθηκαν πάνω από 700 επιχειρήσεις.
 • Το ερώτημα είναι, κύριε Υπουργέ, γιατί προτιμάτε να σπαταλήσετε πολύτιμο χρόνο και χρήμα ξεκινώντας από μηδενική βάση τη στροφή στον αγροτουρισμό-τουρισμό υπαίθρου, ενώ μπορείτε να αξιοποιήσετε υπαρκτό έργο, γνώση και εμπειρία ; διαθέτει άραγε το υπουργείο σας τέτοια πολυτέλεια χρόνου και κονδυλίων ; …

  Σε ότι αφορά στην Αγροτημα εκκρεμεί βέβαια- και αυτό επικαλείσθε- το δικαστικό πόρισμα για τα πεπραγμένα της εταιρείας. Αυτό όμως τι έχει να κάνει με τη δική σας βούληση και πολιτική στον τομέα του αγροτουρισμού ;

  Η οικονομική κρίση, το αναπτυξιακό μας αδιέξοδο δεν θα ξεπεραστεί με εξαγγελίες, αλλά με συνεπή δράση .

  Το μέχρι σήμερα έργο και η τεχνογνωσία της Αγροτημα Αγροτουριστική αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο, που είναι κρίμα να χαθεί. Κρίμα για την εθνική οικονομία, κρίμα για την περιφερειακή ανάπτυξη, κρίμα για τον τόπο.

  Αντί να εκμεταλλευθείτε το ενεργητικό της εταιρείας με διοίκηση της δικής σας εμπιστοσύνης ή να τη συγχωνεύσετε, προτιμάτε να την αφήνετε να κλείσει –όπως φαίνεται από την πολύμηνη αδράνεια- δαπάναις πολλών εκατομμυρίων του Δημοσίου; Φοβάμαι πως έτσι βάζετε ταφόπλακα στο όραμα του ελληνικού αγροτουρισμού – σε πείσμα των εξαγγελιών για τη στήριξή του. 
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home