Και ο Ιούλιος, ο μήνας κατά τον οποίο κορυφώνεται η τουριστική περίοδος θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο στις αφίξεις για τον Κεκρυραικό τουρισμό.
Σε λίγες μέρες πρόκειται να δοθούν τα επίσημα στοιχεία στη δημοσιότητα για τις αφίξεις στο αεροδρόμιο ΙΩΝΑΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ αλλά μιλώντας στο ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ο αερολιμενάρχης Α. Άλέξης αποκάλυψε ότι και ο Ιούλιος θα κλείσει, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, με αρνητικό πρόσημο....
Όχι βέβαια στα επίπεδα της μείωσης που έκλεισε ο Ιούνιος του 2010 και που κατεγράφη μείωση της τάξης του -9,3% αλλά και πάλι η μείωση θα είναι αισθητή. Η ίδια εκτίμηση γίνεται και για την κίνηση στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα. Να θυμίσουμε ότι ο Ιούνιος έκλεισε με μείωση της τάξης του -9% και με μείωση -12% στην πορθμειακή γραμμή Λευκίμμη - Ηγουμενίτσα. Όπως επίσης -23% στις αφίξεις απο την Ιταλία.
Την ίδια στιγμή ο τζίρος στην αγορά της Κέρκυρας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή πε΄ριοδο καταγράφη μια πτώση που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και το -50%
ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2010
Την ίδια στιγμή μειωμένες κατά 6,5% εμφανίζονται οι πληρότητες των ελληνικών ξενοδοχείων κατά το πρώτο 5μηνο του 2010, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (European Travel Commission - ETC) στην τριμηνιαία έκθεσή της με τίτλο European Tourism in 2010 - Trends & Prospects.
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση όσον αφορά στις πληρότητες των ξενοδοχείων, μεταξύ συνολικά 28 τουριστικών προορισμών. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ιρλανδία, η οποία δέχθηκε φέτος ισχυρό πλήγμα μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου.
Τις παραπάνω επισημάνσεις-προβληματισμούς καταθέτει με ανακοίνωσή της η Ομοσπ. Βιοτεχνών Εμπόρων Κέρκυρας.
Αντίθετα, όπως συνεχίζει, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λετονία με αύξηση 17,4%, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Τουρκία, με αύξηση της τάξης του 11,1%. Στην έκτη, όγδοη θέση βρίσκεται αντίστοιχα η Ιταλία με αύξηση 9,6% και η Ισπανία με 8,5%. H Βρετανία, βρίσκεται στην 20ή θέση με την πληρότητά της να εμφανίζει άνοδο της τάξης του 3,4%, και η Γαλλία στην 22η θέση με αύξηση 2,7%.
Ρεκόρ
Σύμφωνα με την έκθεση της ETC το Mάιο η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 7% όσον αφορά στις πληρότητες των ξενοδοχείων της μεταξύ των 27 ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Tαξιδιών, για το τρίμηνο Mαΐου - Ιουνίου - Ιουλίου, όσον αφορά στη ζήτηση ξενοδοχείων και εστιατορίων η Ελλάδα καταλαμβάνει την 21η θέση με πτώση 17%, ενώ στη ζήτηση υπηρεσιών μέσω τουριστικών γραφείων καταλαμβάνει την τελευταία θέση (22η) στον κατάλογο με πτώση 26,9%. Τέλος, όσον αφορά στη ζήτηση για μεταφορές η χώρα μας καταλαμβάνει επίσης την τελευταία θέση (23η) με πτώση 17,3%
Η έκθεση αυτή αποδεικνύει το σοβαρό έλλειμμα στρατηγικής προώθησης και προβολής του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τις σοβαρές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου