Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Σταδιακή αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε χθες την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι από άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Helen Carnes, τόνισε ότι σύμφωνα με την υπηρεσία Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπορίας) χθες θα πραγματοποιηθούν περίπου οι μισές πτήσεις στην Ευρώπη, δηλαδή 14.000 από τις 28.000 προγραμματισμένες αρχικά.

Η Helen Carnes ανέφερε ότι οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ ζήτησαν από τη Eurocontrol να επανεξετάσει τις επικίνδυνες εναέριες ζώνες και να σχεδιάσει ένα νέο χάρτη, ούτως ώστε η χρήση του εναέριου χώρου να γίνεται στο μέγιστο επίπεδο. Τόνισε, επίσης, ότι από σήμερα το πρωί στις 9 (ώρα Ελλάδος) που εφαρμόζεται το νέο λειτουργικό πλαίσιο για τις πτήσεις πάνω από την Ευρώπη, πραγματοποιούνται περισσότερες πτήσεις από πολλά αεροδρόμια της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης.

Εξάλλου, η Helen Carnes ανέφερε ότι κανένα κράτος-μέλος δεν έχει κάνει αίτηση, προς το παρόν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παροχή κρατικής βοήθειας σε αεροπορική εταιρεία, τονίζοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι ακόμη σε θέση να αξιολογήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τη διακοπή των πτήσεων.

Στο μεταξύ, μια αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου θα σπρώξει στο τέλος της εβδομάδας προς την Αρκτική το νέφος της τέφρας που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Από Ισλανδούς επιστήμονες έγινε γνωστό ότι ουδεμία ένδειξη αύξησης της δραστηριότητας του ηφαιστείου καταγράφηκε σήμερα και το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας που παρέλυσε την εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη έχει σαφώς μειωθεί.

Σταδιακή αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας Λίγο πριν τις 06:00 ώρα GMT (09:00 ώρα Ελλάδας) απογειώθηκαν χθες τα πρώτα αεροπλάνα από τα αεροδρόμια του Παρισιού, από τα οποία θα πραγματοποιηθεί συνολικά το 30% των εσωτερικών και διεθνών πτήσεων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Μπυσερό. Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, τα αεροδρόμια της βόρειας Γαλλίας, ειδικά τα δύο μεγάλα του Παρισιού, Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί, άνοιξαν "σταδιακά" σήμερα μετά από πέντε ημέρες. Η πρώτη πτήση ήταν από την Μαυριτανία και συνολικά είκοσι αεροσκάφη προσγειώθηκαν νωρίς το πρωί, το ένα από το Λος Αντζελες. Επίσης, τρία αεροσκάφη απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο και την Αλγερία για να παραλάβουν Γάλλους που έχουν αποκλειστεί στις χώρες αυτές.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως άνοιξε πλήρως ο εναέριος χώρος της. "Η Ουγγαρία βρίσκεται μακριά από την έκρηξη (του ηφαιστείου της Ισλανδίας) και από τον εναέριο χώρο όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ηφαιστειακής τέφρας. Για το λόγο αυτό οι αεροπορικές αρχές θεωρούν ότι ο εναέριος χώρος κάτω από τα 6.000 μέτρα είναι περιοχή χαμηλής συγκέντρωσης", δήλωσε ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας Αερομεταφορών Hungarocontrol. "Το αεροδρόμιο Φεριχέγκι της Βουδαπέστης είναι ανοικτό", πρόσθεσε.

Οι λετονικές αεροπορικές αρχές ανακοίνωσαν χθες πως άνοιξε ο εναέριος χώρος από τις 06:00 ώρα GMT.

Τμηματικά ανοίγει και ο εναέριος χώρος της γειτονικής Εσθονίας. Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ταλίν λειτουργεί από τις 19:00 ώρα GMT χθες.

Ξανάρχισε χθες σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία στη Σκοτία και στη βόρεια Αγγλία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στη Βρετανία λόγω της πιθανής άφιξης στη χώρα ενός νέου νέφους ηφαιστειακής τέφρας. Από τη Σκοτία αναχώρησαν χθες το πρωί ορισμένες πτήσεις, κυρίως με προορισμό νησιά της περιοχής αυτής. Επίσης μία πτήση αναχώρησε χθες το πρωί από το αεροδρόμιο του Νιουκάσλ, στη βόρεια Αγγλία, αλλά καμία άλλη πτήση δεν επιτράπηκε από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Αγγλίας, όπως και τα αεροδρόμια της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας πριν από τις 21:00 ώρα Ελλάδος χθες. Ωστόσο ο εναέριος χώρος της Βρετανίας είναι ανοιχτός από τις 15:00 ως τις 21:00 ώρα Ελλάδος χθες για τα αεροσκάφη που πετούν σε ύψος άνω των 6.100 μέτρων, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται σε αυτά να προσγειωθούν ή να απογειωθούν από το βρετανικό έδαφος.

Η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορικής ασφάλειας (DFS) ανακοίνωσε πως ο γερμανικός εναέριος χώρος παρέμεινε χθες κλειστός ως τις 21:00 (ώρα Ελλάδας). Παρά την επέκταση απαγόρευσης των πτήσεων στη Γερμανία από τις αρχές εναέριας ασφάλειας (DFS) οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες, με τη Lufthansa να προπορεύεται, ανακοίνωσαν την επανάληψη των πτήσεών τους -κατά κύριο λόγο μεγάλων αποστάσεων- με τη διαδικασία της "διακυβέρνησης με οπτική επαφή". Μολονότι ο γερμανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός έως τις 03.00, ώρα Ελλάδος, η Lufthansa ανακοίνωσε την άμεση επανάληψη των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων από τη Γερμανία, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία Air Berlin ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε 104 πτήσεις (κυρίως προς την ισπανική νήσο Μαγιόρκα) με τη μέθοδο "οπτικής επαφής", που ισχύει συνήθως για ελαφρά αεροσκάφη, αφού έλαβε άδεια από τις αρχές. Με βάση αυτή τη διαδικασία, τα αεροσκάφη μπορούν να πετούν σε ύψος έως 3.000 μ., με τους κυβερνήτες να προσέχουν για άλλα αεροσκάφη, αλλά το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε πτήσεις σε μεγαλύτερο ύψος. Η Lufthansa τόνισε πως 50 από τα αεροσκάφη, που πραγματοποιούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, αναχώρησαν από τη Γερμανία, έχοντας άδεια να επαναπατρίσουν πάνω από 15.00ο καθηλωμένους ταξιδιώτες από ξένα παραθεριστικά κέντρα. Επίσης προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και μερικές εσωτερικές πτήσεις στη Γερμανία, τονίζει η Lufthansa στην ιστοσελίδα της.

Τα αεροδρόμια της Δανίας παρέμειναν κλειστά έως χθες στις 15.00, ώρα Ελλάδος.

Χθες, οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να άρουν τους περιορισμούς στις πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών, που είχαν επιβληθεί μετά την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου που κάλυψε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου με ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας. "Υπάρχει συμφωνία των υπουργών για μεγαλύτερη ευελιξία στους περιορισμούς", ανέφερε διπλωματική πηγή. Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Siim Kallas είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να πετάξουν περισσότερα αεροσκάφη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιρλανδίας αναφέρεται ότι η συμφωνία των υπουργών "θα χαλαρώσει τους περιορισμούς και θα διευκολύνει την περιορισμένη επανέναρξη της κυκλοφορίας". Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη συρρίκνωση των ζωνών απαγόρευσης πτήσης. Θα επιτρέπεται δηλαδή στις εταιρείες να πετούν τα αεροσκάφη τους εάν το νέφος της σκόνης που εκλύεται από το ηφαίστειο δεν είναι πολύ πυκνό.

Στην Ελλάδα, χωρίς προβλήματα εκτελούνται οι πτήσεις μεταξύ των ελληνικών αεροδρομίων, καθώς οι νότιοι άνεμοι κρατούν μακριά από τη χώρα μας το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας. Ωστόσο η κατάσταση ενδεχομένως μεταβληθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αλλαγή στη διεύθυνση των ανέμων και από νοτιάδες στραφούν σε βόρειους. Πάντως, άλλα 26 σκέλη πτήσεων αναγκάζεται να ματαιώσει για αύριο η Aegean, εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ηφαιστειακή στάχτη. Συγκεκριμένα, ματαιώνονται όλες οι πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πέντε πόλεις της Γερμανίας, δηλαδή Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Βερολίνο, καθώς επίσης και οι πτήσεις για Παρίσι και Λονδίνο. Στο μεταξύ, η έκτακτη πτήση Λονδίνο-Αθήνα της Aegean, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 23:00 τοπική ώρα, σήμερα, δε θα γίνει τελικά, καθώς συνεχίζεται η απαγόρευση των πτήσεων. Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις της Aegean προς Ιταλία (Ρώμη-Μιλάνο), προς Βιέννη και Βρυξέλλες.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανέστειλαν την 48ωρη κινητοποίηση που είχαν εξαγγείλει για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο μεταξύ, υπάρχουν αρκετοί μαθητές από ελληνικά σχολεία, οι οποίοι βρίσκονται με εκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας έχει δρομολογηθεί η επιστροφή τους οδικώς.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home