Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

Η «απελευθέρωση» του Ραφαήλ

 Η «απελευθέρωση» του Ραφαήλ 

Η τραυματισμένη ανήλικη θαλάσσια χελώνα επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον
Ο «Ραφαήλ» είναι μια ανήλικη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε στις αρχές Απριλίου στο λιμανάκι του Άγιου Σώστη, στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου, παγιδευμένη σε πετονιές από παραγάδι. Εργαζόμενοι στον χώρο που είδαν την χελώνα ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα και τους φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχή. Αφού κατάφεραν να πιάσουν την χελώνα, την απεγκλώβισαν. Η χελώνα όμως είχε ήδη καταπιεί μεγάλο μήκος πετονιάς, το οποίο ξεκινούσε από το στόμα της, είχε ήδη διαπεράσει όλο το πεπτικό της σύστημα και έβγαινε από την άλλη άκρη, την κλοάκη της.

Μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης που διατηρεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές ολόκληρης της χώρας, ο Ραφαήλ μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ειδική διατροφή για να αποβάλλει την πετονιά και να ανακάμψει σταδιακά η υγεία του. Οι ακτινογραφίες έδειξαν πως δεν είχε αγκίστρια μέσα στο σώμα του. Χρειάστηκε όμως να γίνει εγχείριση σε δύο σημεία από την εξειδικευμένη κτηνίατρο Λητώ Κριτσέλη για να αφαιρεθεί η πετονιά από το πεπτικό του σύστημα. Έπειτα από το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την ανάρρωσή του από την επέμβαση, ο Ραφαήλ απελευθερώθηκε και πάλι στο φυσικό του περιβάλλον, την θάλασσα, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο «Ραφαήλ» είναι η μοναδική ζωντανή τραυματισμένη χελώνα που βρέθηκε φέτος στην Ζάκυνθο. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι για το 2010 παρατηρήθηκε μέχρι τώρα αισθητά μειωμένη θνησιμότητα χελωνών με αιτία θανάτου που σχετίζεται άμεσα με ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα, όπως η αλιεία και η χρήση ταχύπλοων σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου. Πάνω από εκατό χελώνες όμως έχουν φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ τους τελευταίους δώδεκα μήνες από άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home