Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Εργασία από την Careerjet

ΚΟΤ: Χρεοκοπίες Οργανωτών Ταξιδίων προστίθενται στα προβλήματα των ξενοδόχων

Έντονα προβληματισμένοι παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό οι ξενοδόχοι, όχι μόνο λόγω των πρωτόγνωρων μειώσεων που παρουσιάζονται στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις αλλά και λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων οφειλόμενων πληρωμών από Οργανωτές Ταξιδίων (Ο.Τ.).

Η έντονη ανησυχία των ξενοδόχων για έγκαιρη είσπραξη των εν λόγω οφειλών κρίνεται απόλυτα δικαιολογημένη λόγω και των αυξημένων κινδύνων χρεοκοπίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ο.Τ., εξαιτίας της παρατεταμένης διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ξενοδοχεία δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα, παρά την πάροδο πολλών μηνών από την προθεσμία που ορίζεται στα συμβόλαια που έχουν συνομολογηθεί με τους Ο.Τ. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις κατά τις οποίες με τη δικαιολογία της εξαγοράς μιας εταιρείας, η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία να μην αναλαμβάνει τις οφειλές της αγορασθείσας εταιρείας, με σίγουρο τον κίνδυνο οι ξενοδόχοι να μην εισπράξουν ποτέ τα δεδουλευμένα. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ο.Τ. Zeus Travel που διοχέτευε σημαντικό αριθμό τουριστών από τη μεγάλης σημασίας αγορά της Ρωσίας, ο οποίος έχει ήδη αναστείλει τις εργασίες του και την αποπληρωμή των οφειλών του προς τους κύπριους ξενοδόχους ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.

Τούτο είναι ένα μόνο παράδειγμα αφερεγγυότητας Ο.Τ. που έρχεται να προστεθεί και σε άλλα που έχουν παρουσιασθεί κατά τα τελευταία δύο τουλάχιστο χρόνια ενώ ο κίνδυνος είναι πια ορατός να προστεθούν κιΆ άλλα πολλά στο άμεσο μέλλον. Με στόχο την ελαχιστοποίηση τέτοιων κινδύνων, ο ΣΤΕΚ έχει γραπτώς υποβάλει εισήγηση προς τον Υπουργό Τουρισμού καθώς και προς τον Πρόεδρο του ΚΟΤ όταν συνομολογούνται συμβόλαια μεταξύ του Οργανισμού και των Ο.Τ., να τίθεται όρος όπως ο Οργανισμός προειδοποιεί και ακολούθως να μπορεί να τερματίζει, κατόπιν υποβολής πλήρως δικαιολογημένων παραπόνων από ξενοδοχεία, οποιασδήποτε μορφής στήριξη προς Ο.Τ., οι οποίοι αποδεδειγμένα καθυστερούν να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους για περίοδο πέραν των 60 ημερών από την ημερομηνία που ορίζουν τα διμερή συμβόλαια.

Αναμένεται ότι τόσο ο Υπουργός Τουρισμού όσο και ο Πρόεδρος του ΚΟΤ θα υιοθετήσουν την εισήγηση του ΣΤΕΚ ώστε να υπάρχει μια πιο στοχευμένη στήριξη φερέγγυων και αξιόπιστων Ο.Τ. διασφαλίζοντας έτσι, στο μέτρο του δυνατού, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και της Οικονομίας.

Τατιάνα Ρόκου - Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home